Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τσουκνιδόπιτα (Κατοχικό Έδεσμα)




Τσουκνιδόπιτα          
(Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι)

Στην προηγούμενη Κατοχή η πίτα αυτή έσωσε πολύ κόσμο από τη λιμοκτονία και την αβιταμίνωση.http://sanejoker.blogspot.gr
Η τσουκνίδα, πέρα από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, είναι καλή για το ουροποιητικό, για αποτοξίνωση και βοηθάει τις γυναίκες να «πιάνουν» σερνικά παιδιά (το τελευταίο δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά).
Τσουκνίδες θα βρείτε παντού, αλλά καλύτερα να αποφύγετε τις αστικές (εκτός και αν πεινάτε πάρα πολύ).
Μόλις έρθει η άνοιξη (αν δεν έχει δοθεί κι αυτή στο ΔΝΤ από την υπέροχη κυβέρνηση μας) βγείτε στας εξοχάς και γεμίστε τις σακούλες σας.
Αν η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα δέκα ευρώ το λίτρο μπορείτε να βρείτε τσουκνίδες στη λαϊκή αγορά, με δύο -το πολύ- ευρώ το κιλό.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Για να πετύχει η πίτα πρέπει να ακούτε τρίτο πρόγραμμα. Αφού πληρώνετε που πληρώνετε το τέλος της ΕΡΤ ας δρέψετε τους καρπούς του.







Κίνηση πρώτη: Το φύλλο. Allegro non tropo.

Η καλή νοικοκυρά φτιάχνει μόνη της το φύλλο. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε και γυμνάζει και τα χέρια.
Θα χρειαστείτε:
Μισό κιλό κίτρινο αλεύρι. (Αν σας περισσεύει ένα ευρώ πάρτε βιολογικό. Αν σας περισσεύουν περισσότερα δώστε ‘τα σε κανέναν συνάνθρωπό σας που τα έχει ανάγκη.)
Δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο εννοείται).
Μια κουταλιά της σούπας ξίδι.
Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα ζάχαρη.
250 γραμμάρια χλιαρό νερό.



Τα ρίχνετε όλα μέσα σε μια λεκάνη και τα ζυμώνετε με πάθος. Φανταστείτε ότι πατάτε τη μούρη του Βενιζέλου ή του υποτιθέμενου πρωθυπουργού. Θα σας βοηθήσει...
Προσθέστε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να φτιάξετε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μετά τη χωρίζετε σε δώδεκα μπαλάκια (μεγέθους αχαμνών –και μη καμώνεστε τις ανίδεες).
Σε έναν ξύλινο πάγκο ρίχνετε λίγο αλεύρι και ανοίγετε το πρώτο μπαλάκι όσο πιο λεπτό μπορείτε χωρίς να σχίζεται. Κάθε τόσο το ραίνετε με αλεύρι. Το λαδώνετε απ’ τη μια μεριά και το βάζετε στην άκρη. Κάνετε το ίδιο με το δεύτερο. Το ενώνετε με το προηγούμενο. Βάζετε και ένα τρίτο, χωρίς να το λαδώσετε και (αν έχετε άδειο ψυγείο, καθόλου απίθανο) το βάζετε να κρυώσει.
Με την ίδια διαδικασία φτιάχνετε τέσσερα φύλλα.
Μετά, αν καπνίζετε, βγαίνετε στο μπαλκόνι να κάνετε ένα τσιγάρο. Αν όχι, και μπράβο σας, ακούτε για λίγο μουσική με κλειστά μάτια.




Κίνηση δεύτερη: Η γέμιση. Andante.

Θα χρειαστείτε:
Ένα κιλό τσουκνίδες: Τις πλένετε με πολύ νερό και κρατάτε μόνο τα φύλλα και τα πολύ τρυφερά κοτσάνια. Καλό θα είναι να φορέσετε γάντια, εκτός κι αν σας αρέσει ο πόνος. Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε την επαφή με ευαίσθητα σημεία. Αν πάλι είστε οπαδός της κοσμοθεωρίας του φον Μαζόχ και λατρεύετε τη Μέρκελ, τότε τι να πω; Ο καθένας κάνει τις επιλογές του στη ζωή.
Άφθονα φρέσκα μυρωδικά: Άνιθο ή μάραθο, μυρώνια, κόλιανδρο (λίγο γιατί πικρίζει) και ό,τι άλλο βρείτε στη λαϊκή αγορά.
Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ένα φλυτζάνι σταφίδα σουλτανίνα.
Ένα φλυτζάνι πλιγούρι (βρασμένο, μην το ρίξετε μέσα ωμό)
Αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μπαχαρικό σας κάνει όρεξη (αποφύγετε την κανέλα, για ευνόητους λόγους).
Με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια, την τσουκνίδα, τα μυρωδικά. Δεν προσθέτετε νερό. Μόλις στεγνώσουν εντελώς σβήνετε το μάτι και ρίχνετε μέσα τη σταφίδα και το πλιγούρι.
Αν καπνίζετε... Μην βγείτε στο μπαλκόνι. Το έχετε παρακάνει με το κάπνισμα.




Κίνηση Τρίτη: Το στρώσιμο. Allegretto.



Ανοίγετε τα φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορείτε. Σε λαδωμένο ταψί βάζετε τα τρία πρώτα, λαδώνοντας πάντα ανάμεσα. Μετά ρίχνετε τη γέμιση και τη μοιράζετε σε όλη την πίτα. Καλύπτετε με το τέταρτο φύλλο και γυρνάτε τις άκρες των τριών πρώτων. Μετά χαράζετε ελαφρώς και αν σας κάνει κέφι πασπαλίζετε με σουσάμι. Τη σταυρώνετε. Αυτό δεν ξέρω αν βοηθάει σε κάτι, αλλά δεν έχετε να χάσετε και τίποτα.

Κίνηση Τέταρτη: Το ψήσιμο. Adagio.



Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε χαμηλή θέση βάζετε την πίτα και την αφήνετε να ψηθεί για 50 λεπτά (more or less). Μέχρι να γίνει μπορείτε να συμμαζέψετε το χάος που έχετε δημιουργήσει στην κουζίνα σας. Αν είστε τολμηρή τα αφήνετε όλα όπως έχουν και καθόσαστε να διαβάσετε ένα βιβλίο της Ζατέλλη ή να ακούσετε την ίδια να διαβάζει το «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», κάθε μέρα εφτάμιση με οκτώ στο τρίτο πρόγραμμα. Μετά τσακώνεστε με τον άντρα σας και για να καλύψετε την ολιγωρία σας του λέτε να πάει να βρει μια δουλειά όπου θα κερδίζει περισσότερα από 500 ευρώ ή να ληστέψει μια τράπεζα ή να ρίξει μολότοφ στο πρωθυπουργικό μέγαρο, κάτι να κάνει επιτέλους, αντί να ασχολείται με τα χάλια της κουζίνας σας.


Όταν γίνει η πίτα την αφήνετε λιγάκι να κρυώσει, μην πέφτετε με τα μούτρα, δείξτε ανατροφή και αυτοσυγκράτηση. Δεν χρειάζεται να τη βάλετε στο ψυγείο, αφού δεν έχει αυγά ή τυρί. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ πιο νόστιμη από τη σπανακόπιτα. Άσε που η σπανακόπιτα είναι πολύ κοινότοπη, μέχρι και η κουτσή Μαρία σπανακόπιτα φτιάχνει.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Η τσουκνίδα έχει και αφροδισιακές ιδιότητες. Πριν τη δώσετε στον άντρα σας βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. Δεν είναι αυτοί καιροί για να γεννοβολάτε. Σε τι κόσμο θα φέρετε το παιδί σας;





Καλή διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου